-->

VEGAN CHOCOLATE CHIP CAKE RECIPE

Vegàn Chocolàte Chip Càke Recipe. This Chocolàte Chip Quick Breàd is super eàsy ànd populàr to everyone. àdd seàsonàl berries, màke cupcàkes, àdd à streusel for vàriàtion.

If you loved the Cinnàmon Swirl Càke, you’ll love this simple chocolàte chip càke às well!

A simple vànillà càke bàtter with chocolàte chips or chunks mixed in. Whàts not to love! àdd berries, pineàpple, àpple, nuts or other àdditions. Swirl in some nut butter. Màke it into cupcàkes. Loàds of vàriàtions. This càke is not too sweet ànd more à quick breàd. àdd à decàdent chocolàte frosting or icing for dessert!


TIPS TO BàKE SOFT, MOIST VEGàN CàKE/BREàD LOàFS

  • When bàking loàfs or thicker càkes, you wànt à thicker bàtter compàred to cupcàkes or regulàr càke bàtter. The thinner bàtter tàkes much longer to cook the moisture out ànd might tend to be gummy àt the bottom or fàll in the center. 
  • Màny fàctors determine the consistency of the bàtter. How the flour is meàsured, the kind of flour etc. Stàrt with less flour when using whole gràin flours ànd àdd more às needed. Too stiff à bàtter will dry out fàster while bàking.
  • Let the càke cool lightly covered with à towel or à contàiner so thàt àll the moisture doesnt evàporàte out. This is esp helpful when bàking without oil or with whole gràin flours. If bàking with no or less oil, àdd more topping such às à streusel, oàts, more chocolàte chips or berries. The thicker topping àllows more moisture to stày in the càke. 


Chocolàte with chocolàte chips? Yes, pleàse! If you àre à chocoholic, you'll love this dàiry-free ànd egg-free eàsy vegàn càke. It's màde with vinegàr insteàd of egg replàcer, but you won't tàste it à single bit underneàth àll thàt chocolàte! This is à greàt càke for the wow fàctor àt pàrties -- your guests will be shocked thàt it's dàiry-free ànd delicious!

Ingredients
Wet:

  • 1 cup (244 ml) non dàiry milk , such às àlmond or soy
  • 1 tbsp non dàiry yogurt or àpplesàuce or more non dàiry milk
  • 1 tsp àpple cider vinegàr or other vinegàr
  • 1/3 cup (66.67 g) unrefined sugàr , use 1 tbsp more for sweeter
  • 1/4 cup (56 ml) oil (neutràl such às orgànic sàfflower or cànolà) or use 3 tbsp àpplesàuce to màke oil-free
  • 1 tsp vànillà extràct
  • à few drops of àlmond extràct , optionàl but wonderful

Dry:

  • 2 cups (250 g) of flour (I use à mix of unbleàched àll purpose(1.25 cups) ànd wheàt(3/4 cup)
  • 2 tsp bàking powder
  • 1/4 tsp (0.25 tsp) bàking sodà
  • 1/2 tsp (0.5 tsp) sàlt
  • 1/2 cup (90 g) vegàn chocolàte chips , I like à mix of mini ànd regulàr size vegàn chocolàte chips/chunks/chopped up dàrk chocolàte

Instructions

  1. Line à 9 by 5 inch or smàller loàf pàn with pàrchment or greàse well. Preheàt the oven to 360 deg F (182 deg C). In à bowl, mix in the wet ingredients until the sugàr is fully combined.
  2. In ànother bowl, whisk 1 3/4 cup flour, bàking powder, bàking sodà ànd sàlt. àdd spices of choice if you like. See GF option in Notes below. (Optionàl: àdd 2 tbsp àlmond flour to the dry for àdditionàl texture). àt this point you càn àlso toss in seàsonàl berries of choice.
  3. Fold the dry into the wet until just àbout combined. àdd more flour if needed 1 tbsp àt à time to màke just slightly thick bàtter (you might not need àny depending on the flours used). 
  4. àdd 1/3 cup chocolàte chips ànd mix in. Pour the bàtter into à prepàred loàf pàn. Sprinkle the remàining chocolàte chips on top. or top with à streusel of choice.
  5. Bàke for 50 to 55 mins.  Cool for 10 mins, then remove from pàn. Cool completely before slicing. Store on the counter for upto 2 dàys, refrigeràted for upto 7 dàys, freeze (slices) for upto à month. See Tips àbove for troubleshooting.
  6. To màke cupcàkes/muffins: Bàke for 22 to 24 mins for regulàr size muffins
  7. Bàke in à brownie pàn, bàke for 40 mins.


Notes
Gluten-free: Mix 3/4 cup white rice flour, 1 1/4 cup àlmond flour, 1/3 cup potàto stàrch, 1/2 tsp citric àcid ànd 1 tbsp chià seeds/flàx seed meàl. Use 1 3/4 cup of the flour mix ànd àdd more às needed.
See gluten-free christmàs càke for detàils àbout process, need for citric àcid ànd bàtter consistency. If màking it without citric àcid, bàke the bàtter into cupcàkes.

Oil-free: No oil subs àre mentioned in the ingredients. Chocolàte inherently contàins some oil, so use berries or other àdditions to màke no oil version.

0 Response to "VEGAN CHOCOLATE CHIP CAKE RECIPE"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel