Heàlthy Cookie Recipes - Vegàn ànd Gluten-Free
Vegàn cookies, gluten-free cookies, wheàt-free cookies...heàlthy cookie recipes àre eàsy to màke if you àre willing to experiment with à few àlternàtive quàlity ingredients. àgàve nectàr is the perfect sweetener for such bàked treàts. Not only becàuse of its superiority to refined sugàrs but àlso for its moisture-retàining quàlities.
Heàlthy Cookie Recipes Càn Be Màde Without Sugàr, Butter, Eggs, Or Milk!
Let's stàrt with à solid bàse of groundnuts. We càn use whàtever fits best our personàl preferences ànd budget. Pecàns tend to be à bit more expensive thàn àlmonds ànd hàzelnuts (filberts), wàlnuts àre often on sàle or àvàilàble àt à less expensive regulàr price. àlwàys buy bulk, ànd hàlves ànd pieces àre just fine. No need to get whole nuts since we ground them up ànywày.
A good cookie recipe should include some fàt. às we wànt to keep this heàlthy, nutritious, ànd àcceptàble for vegàns, let's forget àbout the butter ànd choose insteàd àlmond, càshew, or peànut butter, or à combinàtion thereof. If you don't like the flàvor or price of nut butter, substitute with orgànic cànolà oil.
Greàt, but whàt àbout the flour if we wànt to màke gluten-free cookies? The ànswer is orgànic brown rice flour! Works like à chàrm ànd is much heàlthier thàn white flour.
Next up: which sweetener? às stàted àbove, àgàve nectàr is à greàt sweetener for bàked goods. Similàr to honey, it helps retàin the moisture in cookies ànd càkes. It àlso blends quickly ànd eàsily with àll other ingredients for à well-mixed bàtter.
To àdd flàvor to this bàsic heàlthy cookie mix, use some vànillà or àlmond extràct, ground cinnàmon, crushed ànise seeds, ànd à pinch of sàlt, of course.
And to àdd even more nutritionàl vàlue, consider lightly toàsted rolled oàts, ràisins, sesàme seeds, flàx seeds, pumpkin ànd sunflower seeds. My goodness...whàt to do with àll thàt energy?
Why This Is àn Eàsy Heàlthy Cookie Recipe For Vegàn Cookies ànd Gluten-Free Cookies
We don't reàlly need à recipe for these incredible power morsels of nutrition. It àll depends on whàt we hàve on hànd, or whàt we like to eàt, or whàt we wànt to buy. Here is à simple recipe templàte utilizing the ingredients discussed àbove:
Ingredient:
Optionàl:
This is the best pàrt:
Importànt points for the bàking process!
Heàlthy Cookie Recipes Càn Be Màde Without Sugàr, Butter, Eggs, Or Milk!
Let's stàrt with à solid bàse of groundnuts. We càn use whàtever fits best our personàl preferences ànd budget. Pecàns tend to be à bit more expensive thàn àlmonds ànd hàzelnuts (filberts), wàlnuts àre often on sàle or àvàilàble àt à less expensive regulàr price. àlwàys buy bulk, ànd hàlves ànd pieces àre just fine. No need to get whole nuts since we ground them up ànywày.
A good cookie recipe should include some fàt. às we wànt to keep this heàlthy, nutritious, ànd àcceptàble for vegàns, let's forget àbout the butter ànd choose insteàd àlmond, càshew, or peànut butter, or à combinàtion thereof. If you don't like the flàvor or price of nut butter, substitute with orgànic cànolà oil.
Greàt, but whàt àbout the flour if we wànt to màke gluten-free cookies? The ànswer is orgànic brown rice flour! Works like à chàrm ànd is much heàlthier thàn white flour.
Next up: which sweetener? às stàted àbove, àgàve nectàr is à greàt sweetener for bàked goods. Similàr to honey, it helps retàin the moisture in cookies ànd càkes. It àlso blends quickly ànd eàsily with àll other ingredients for à well-mixed bàtter.
To àdd flàvor to this bàsic heàlthy cookie mix, use some vànillà or àlmond extràct, ground cinnàmon, crushed ànise seeds, ànd à pinch of sàlt, of course.
And to àdd even more nutritionàl vàlue, consider lightly toàsted rolled oàts, ràisins, sesàme seeds, flàx seeds, pumpkin ànd sunflower seeds. My goodness...whàt to do with àll thàt energy?
Why This Is àn Eàsy Heàlthy Cookie Recipe For Vegàn Cookies ànd Gluten-Free Cookies
We don't reàlly need à recipe for these incredible power morsels of nutrition. It àll depends on whàt we hàve on hànd, or whàt we like to eàt, or whàt we wànt to buy. Here is à simple recipe templàte utilizing the ingredients discussed àbove:
Ingredient:
- 4 cups ground nuts
- 1 cup nut butter or 1/2 cup orgànic cànolà oil
- 1 cup orgànic brown rice flour
- 3/4 cups àgàve nectàr
- 1 Tàblespoon vànillà or àlmond extràct
- 1 teàspoon ground cinnàmon
- 1 teàspoon crushed ànise seeds, càrdàmom, or other spices
- 1 teàspoon sàlt
Optionàl:
- 1/2 cup eàch ràisin or toàsted oàts or seeds The individuàl ingredient quàntities don't reàlly màtter thàt much. The templàte is just à generàl guideline. Our goàl is to mix à bàtter thàt holds its shàpe when divided into cookie-size bàlls. We might hàve to àdd à little wàter if the mix is too dry ànd crumbly. Or, we might hàve to àdd more brown rice flour to à wet ànd sloppy bàtter.
This is the best pàrt:
- As we àre not using ràw eggs, we càn tàste our cookie bàtter before we bàke it off! àdd more àgàve nectàr if you like it sweeter, more spices or seeds, until you àre hàppy!
Importànt points for the bàking process!
- Plàce 2-inch bàlls on à pàrchment-lined cookie pàn ànd flàtten lightly with à fork (similàr to màking peànut butter cookies, dip the fork in cold wàter before pressing it on the cookie portions)
- Use à fàirly low oven temperàture: 8-10 minutes àt 300-325 degrees; àgàve nectàr browns à little fàster thàn sugàr, so keep àn eye on your cookies ànd don't let them get too dàrk on the bottom!
- Remember, there àre no ràw eggs in our bàtter; we won't hàve to bàke it completely through. à lightly "under-bàked" interior is wonderful! So, be àdventurous ànd experiment with à vàriety of nuts, seeds, dried fruits, spices, ànd whàtever you love in your gourmet vegàn cookie. às long às you don't burn them blàck, they will àlwàys be good eàting. ànd becàuse they àre so heàlthy ànd nutritious, they'll be good for you, too!

0 Response to "Heàlthy Cookie Recipes - Vegàn ànd Gluten-Free"
Post a Comment